Pension Almonde ontruimd!

Eigenlijk hadden we willen blijven tot de sloopkogel Pension Almonde definitief beëindigde. Maar zoals de dingen vaak gaan in de stadsontwikkeling staat het blok er nog, maar moesten de bewoners al verhuizen. In april 2021 kwam er een einde aan Pension Almonde, na ruim 2 jaar een thuis te zijn geweest voor de moderne stadsnomaden van Rotterdam en tientallen verweesde buurtinitiatieven.

Wat overblijft is – vooralsnog – de vrolijk gekleurde gevels met daarachter de leegstaande woningen en commons. De straat staat sloop te wachten, omdat de fundering van de woningen te slecht is voor renovatie. Ondanks pogingen van Stad in de Maak om het verblijf te verlengen, zag ontwikkelaar/eigenaar Leijten/Stebru, in tegenstelling tot de eerste eigenaar Havensteder, weinig in het voortzetten van het experiment tot aan de uiteindelijke sloop. De woningen zijn onbewoonbaar gemaakt en worden nu bewaakt door camera’s, wachtend op de nieuwe ontwikkeling.

Grappig genoeg bleek de leegstaande straat een stop op de route van de Dag van de Architectuur Rotterdam. Dat zagen we aan de QR-code die opeens op het raam geplakt was! Kort daarna was het glas gebroken. Het is nog niet duidelijk of dit ‘slechts’ vandalisme is of dat krakers zich toegang hebben verschaft tot het pand. In elk geval voelt de straat in de verste verte niet meer als de levendige community van stadsnomaden en buurtinitiatieven die er tot kort geleden was.

Als klap op de vuurpijl in Jaarboek Architectuur 2020/2021

Uiteraard is Pension Almonde goed gedocumenteerd. Door onszelf, bijvoorbeeld in het zine dat waard Philippa Driest maakte met hulp van alle bewoners. Daarnaast is het archief onderdeel van de semipermanente tentoonstelling Het Ontwerp van het Sociale in Het Nieuwe Instituut. Zie hier een impressie.

Bovendien werd Pension Almonde geselecteerd voor het Jaarboek Architectuur 2020/2021, waarin al 30 jaar de architectonische hoogtepunten van Nederland worden gepresenteerd. Dit jaar was er meer aandacht voor de sociale kant van de stad, wat een belangrijk deel van de missie van Stad in de Maak is. Toch is het bijzonder dat een project als Pension Almonde, meer sociale architectuur dan fysieke architectuur, is uitgekozen voor dit gerenommeerde overzichtswerk.

Verhuizen

Gelukkig hebben alle stadsnomaden inmiddels een nieuwe woning. Bovendien heeft Stad in de Maak, de initiatiefnemer van Pension Almonde, een nieuw project in Vlaardingen. De grotere opvolger van het pension met meerdere woonblokken in de Oostwijk. Een gemoedelijke wijk met jaren ’30-woningen die op de slooplijst zijn. Het ziet ernaar uit dat Stad in de Maak er de komende jaren weer een levendig stadsexperiment gaat uitvoeren, samen met de pensionbewoners, de mensen die al in de wijk wonen en buurtinitiatieven. Er is al een buitenkeuken geopend waar wekelijks samen gegeten wordt. Sommige bewoners van de Almondestraat zijn meeverhuisd naar deze nieuwe plek die nu volop in ontwikkeling is. De komende tijd komen er meer woningen beschikbaar. Houd de website van Stad in de Maak en onze sociale mediakanalen in de gaten om op de hoogte te blijven.

Foto: Frank Hanswijk