Portret – ‘Stiekem doen we veel meer dan Nederlands oefenen’

Wat ontstaat er als tijdelijkheid de ruimte krijgt in een straat in transitie? Deze portrettenreeks belicht de betrokkenen bij Pension Almonde. Dit keer: Tazem Allahi van buurtinitiatief Taalent 010.

Vrijwilliger Tazem haalt de laatste papieren van de tafel. Je zou niet zeggen dat er zojuist tien vrouwen hebben geknutseld, thee gedronken en -ondertussen – Nederlands hebben geoefend. Zo opgeruimd is het kantoor van Taalent010, een van de buurtinitiatieven binnen Pension Almonde.

Taalent010 geeft informeel taalonderwijs aan vrouwen die in een kwetsbare positie zitten. “Verborgen vrouwen wordt ook wel gezegd. Vaak zijn dat vrouwen met een migratieachtergrond die al jaren in Nederland wonen, maar die niet veel buitenshuis kwamen. Misschien deden ze boodschappen en haalden ze hun kinderen van school, maar in hun sociale omgeving praten ze vaak alleen Turks, Pools of Marokkaans. Als hun man dan ziek wordt of komt te overlijden, blijkt dat ze beter Nederlands moeten leren. Die vrouwen komen bij ons terecht”, vertelt Tazem. “Ze weten ons inmiddels goed te vinden aan de Almondestraat 155.”

Praten maakt lichter

“We knutselen, of doen we een andere activiteit, terwijl de vrouwen tussendoor Nederlands met elkaar praten. Heel informeel, maar dat blijkt juist leerzaam. Bij ons gaat het niet om dt-fouten, maar we helpen de vrouwen om zichzelf uit te kunnen drukken. Als je je niet kan uiten, krijg je hoofdpijn, buikpijn en stress. Praten maakt lichter, ook als het niet in perfect Nederlands is.”

“De meeste vrouwen hebben een migratieachtergrond. We hebben gezegd dat je alleen bij de knutselclub mag als je slecht Nederlands spreekt.” Lachend: “Tante Lien is een echte Rotterdamse en altijd van de partij. Ze zegt dat ze heel slecht Nederlands spreekt. Zo zijn er wel meer die meer komen voor de gezelligheid. Maar ach, ze verbeteren de vrouwen die minder goed Nederlands spreken en daar leren zij weer van.”

Bekend gezicht

Tazem organiseert deze ontmoetingen van Taalent010 als vrijwilligster. Dat niet alleen; ze is een bekend gezicht in de wijk. “Vrouwen komen bijvoorbeeld met hun post bij me thuis en dan help ik ze de brieven te begrijpen. Ik ben wel 5 dagen in de week met van alles bezig. Daarom ben ik blij dat we dit kantoor nu hebben.”

Tazem en de vrouwen van Taalent 010. Foto: Frank Hanswijk

Het netste pand van de straat

Taalent010 had eerst geen eigen locatie. De ontmoetingen vonden plaats in De Banier, een buurthuis in de Agniesebuurt. “Daar hadden we geen opslag, dus namen we alle administratie mee naar huis en werkten we langs elkaar heen. Nu hebben we deze ruimte als kantoor waar we ook kleine bijeenkomsten organiseren, naast de activiteiten in het buurthuis.”

Het kantoor is een van de netste ruimtes van de Almondestraat. Aan het perfect witte plafond hangen spotjes, er staat een boekenkast vol makkelijke Nederlandse boeken en op de vloer ligt strak gelegd, glimmend laminaat. “We weten dat deze ruimte maar tijdelijk is, maar iedereen was zo enthousiast. Alle vrouwen hielpen mee. De een wist waar we gratis stellingkasten konden halen, de ander bleek heel goed in verven.  Gaan ze dit echt slopen? Ik kan het me haast niet voorstellen.”

Taalent010
Almondestraat 155
Initiatiefnemers: Nazha Chafia en Meriem Laamairi
Taalstudenten en vrijwilligers kunnen zich aanmelden via
info@taalent010.nl
Meer informatie: www.taalent010.nl