Portret -“Sinds we hier zitten, vinden we onszelf elke dag opnieuw uit”

Wat ontstaat er als tijdelijkheid de ruimte krijgt in een straat in transitie? Deze portrettenreeks belicht de betrokkenen bij Pension Almonde. Dit keer: buurtinitiatief Keju Kitchen.

“Eerst had ik een kleine webshop voor taarten. Nu kunnen we veel meer: catering, broodjes, maaltijden. Keju Kitchen is inmiddels een ontmoetingsplek voor de straat, de wijk en de bedrijven in de buurt. We zijn onderdeel van een community waar we ons thuis voelen.”

Bryan Keehnen (36) en zijn partner Jaleesa den Haan (31) zijn de trotste uitbaters van Keju Kitchen, een bakkerij, koffiezaak en lunchroom die 3 dagen per week open is en waar je de hele week taarten kunt bestellen. Deze kleurrijke taarten zijn een begrip in de wijk, in Rotterdam en op Instagram. Sinds kort kun je er ook terecht voor ontbijtbowls, broodjes en andere lekkernijen uit alle windstreken. Keju is Indonesisch voor Kaas, een knipoog naar de Indonesisch-Nederlandse afkomst van het stel.

“Ik kan nu bijna niet meer geloven dat we vroeger alleen een webshop hadden”, lacht Bryan. “Als klanten een proefslice wilden dan kon dat helemaal niet”, vult Jaleesa aan. “Heel af en toe organiseerden we een taste middag. De taarten stonden dan op het balkon. Pop-up bakery noemden we het dan. Uit pure noodzaak.”

Nu komen klanten binnen in een volledig ingerichte zaak. In het midden vitrine vol lekkers, langs de muren kratjes met zelfgemaakte siropen, jams en chutneys. Op de tafels kleine bosjes bloemen. “We hopen dat iedereen zich hier thuis voelt: de mensen uit de community, uit de wijk en bijvoorbeeld de medewerkers van Havensteder, dat hier aan de overkant zit. Zij komen ook steeds vaker een broodje halen”, vertelt Jaleesa.

Aanjagers

Ze zijn eigenlijk altijd in de buurt. En eigenlijk ook altijd bezig. Soep maken voor de wekelijkse soepavond, een gigantische kerstboom optuigen, de woonkamer versieren, Bryan die voor de deur aan het bellen is, Jaleesa sjouwend met boodschappen tussen de woonkamer en Keju Kitchen een paar deuren verder. Ook hun vier kinderen zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Jongste dochter Nova ziet alle bewoners als haar vriendjes en vriendinnetjes en is altijd ergens aan het spelen. Zoon Brooklyn (12) heeft een ‘Bro Service’ opgericht. Die kun je inhuren om een boodschap te halen, een gedicht te schrijven, of te helpen verhuizen. Iets wat in Pension Almonde met alle tijdelijke bewoners een lucratieve zakgeldbusiness is.

Creatieve kruisbestuiving

“Wij voelen ons hier thuis”, zegt Jaleesa. “Het Pension biedt ons de mogelijkheid tot een creatieve kruisbestuiving. We deden bijvoorbeeld mee met een performance van de Slopera, bewoners hier de die de transformatie van de straat theatraal vastleggen. Morgen komen ze hier heel de dag een taart met ons bakken. Aan de muur hangt kunst van de kunstacademiestudenten die hier wonen. Ja. Die kun je kopen. We willen de diversiteit van de straat benutten om een plek creëren waar iedereen iets aan heeft. We hebben ook veel zin in Art Rotterdam. Dan komen hier veel mensen logeren en wij verzorgen het ontbijt. We worden hier dagelijks uitgedaagd om nieuwe dingen te bedenken. Sinds we hier zitten, vinden we onszelf elke dag opnieuw uit.”

Keju Kitchen

Almondestraat 197
Open:
woensdag en donderdag: 10-17 uur
vrijdag: 10-20 uur