Wat ontstaat er als tijdelijkheid de ruimte krijgt in een straat in transitie? Deze portrettenreeks belicht de betrokkenen bij Pension Almonde. Dit keer: buurtinitiatief Keju Kitchen.
“Eerst had ik een kleine webshop voor taarten. Nu kan ik veel meer: catering, broodjes, maaltijden. Keju Kitchen is inmiddels een ontmoetingsplek voor de straat, de wijk en de bedrijven in de buurt. We zijn onderdeel van een community waar we ons thuis voelen.”
Bryan Keehnen (36) is de trotste uitbater van Keju Kitchen, een bakkerij, koffiezaak en lunchroom die 3 dagen per week open is en waar je de hele week taarten kunt bestellen. Deze kleurrijke taarten zijn een begrip in de wijk, in Rotterdam en op Instagram. Sinds kort kun je er ook terecht voor ontbijtbowls, broodjes en andere lekkernijen uit alle windstreken. Keju is Indonesisch voor Kaas, een knipoog naar zijn Indonesisch-Nederlandse afkomst.
“Ik kan nu bijna niet meer geloven dat ik vroeger alleen een webshop had”, lacht Bryan. “Als klanten een proefslice wilden dan kon dat helemaal niet. Heel af en toe organiseerde ik een taste middag. De taarten stonden dan op het balkon. Pop-up bakery noemde ik het dan. Uit pure noodzaak.”

Nu komen klanten binnen in een volledig ingerichte zaak. In het midden vitrine vol lekkers, langs de muren kratjes met zelfgemaakte siropen, jams en chutneys. Op de tafels kleine bosjes bloemen. “Ik hoop dat iedereen zich hier thuis voelt: de mensen uit de community, uit de wijk en bijvoorbeeld de medewerkers van Havensteder, dat hier aan de overkant zit. Zij komen ook steeds vaker een broodje halen”.
Aanjagers
Met een grote groep vrijwilligers van 40 man die grotendeels in Pension Almonde woont, is er altijd wel iemand bezig. Soep maken voor de wekelijkse soepavond, een gigantische kerstboom optuigen, de woonkamer versieren, Bryan die voor de deur aan het bellen is, Jaleesa sjouwend met boodschappen tussen de woonkamer en Keju Kitchen een paar deuren verder. Ook de kinderen zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Jongste dochter Nova ziet alle bewoners als haar vriendjes en vriendinnetjes en is altijd ergens aan het spelen. Zoon Brooklyn (12) heeft een ‘Bro Service’ opgericht. Die kun je inhuren om een boodschap te halen, een gedicht te schrijven, of te helpen verhuizen. Iets wat in Pension Almonde met alle tijdelijke bewoners een lucratieve zakgeldbusiness is.
Creatieve kruisbestuiving
“Wij voelen ons hier thuis”, zegt één van de vrijwilligers. “Het Pension biedt ons de mogelijkheid tot een creatieve kruisbestuiving. We deden bijvoorbeeld mee met een performance van de Slopera, bewoners hier de die de transformatie van de straat theatraal vastleggen. Morgen komen ze hier heel de dag een taart met ons bakken. Aan de muur hangt kunst van de kunstacademiestudenten die hier wonen. Ja. Die kun je kopen. We willen de diversiteit van de straat benutten om een plek creëren waar iedereen iets aan heeft. We hebben ook veel zin in Art Rotterdam. Dan komen hier veel mensen logeren en wij verzorgen het ontbijt. We worden hier dagelijks uitgedaagd om nieuwe dingen te bedenken. Sinds we hier zitten, vinden we onszelf elke dag opnieuw uit.”

Keju Kitchen
Almondestraat 197
Open:
woensdag en donderdag: 10-17 uur
vrijdag: 10-20 uur