Pension Almonde huisvest ook collectieve functies. Buurtinitiatieven die de wijk versterken, werkplaatsen en gedeelde ruimtes. Je vindt ze in de 11 woningen op de begane grond van de Almondestraat.

Huiskamer & receptie — nr. 157

De huiskamer is het hart van Pension Almonde. Hier kunnen buurtbewoners en nieuwkomers terecht voor vragen en ideeën. Je kan er altijd gebruik maken van de keuken en de wifi. Elke dinsdag is er open inloop en gratis soep vanaf 18.00 uur.

Woodstone Kugelblitz — nr. 171

Woodstone Kugelblitz runt een anarchistische copyshop waar je voor een klein bedrag of gratis kunt printen en kopiëren. Het is een collectief van anonieme kunstenaars, die onder andere publicaties uitgeven en performances neerzetten.

woodstonekugelblitz.org

Mini EKWC — nr. 171 (tuinhuis)

De Mini EKWC is een klein keramiek atelier in het tuinhuis van nummer 171. Op aanvraag kun je hier terecht voor een persoonlijke keramiek workshop.

Motherdock — nr. 195

Motherdock is non-profit initiatief waar freelance moeders en vaders voor een vast laag tarief kunnen werken in het kantoor, terwijl in de ruimte ernaast de inbegrepen oppasservice zit.

motherdock.com

Keju Kitchen — nr. 197

Hier kun je terecht voor de lekkerste taart, brood en koffie en ook taarten bestellen voor speciale gelegenheden. Keju Kitchen verzorgt het ontbijt voor de pensiongasten. Denk aan lekkernijen uit alle windstreken.

kejukitchen.nl

Suave Global — nr. 141

Suave Global produceert Caribische evenementen en organiseert Carnavalsgroepen voor het Zomercarnaval. Suave Global is een maatschappelijke onderneming en werkt met mensen die zorgbehoevend zijn.

Bio Bulk Bende — nr. 157

De Bio Bulk Bende is Rotterdams eerste voedselcoöperatie waar de leden collectief biologische producten inkopen. Elke eerste maandag van de maand is er een ophaaldag met een betaalbaar vegan diner.

biobulkbende.org

Taalent010 — nr. 155

Taalent010 is vrijwilligersorganisatie die de maatschappelijke positie van kwetsbare vrouwen verbetert. Hier kun je terecht voor taalonderwijs en talentontwikkeling.

taalent010.nl

Al Khema — nr. 223

Al Khema is een ontmoetingsplek waar Syriërs en Nederlanders samen komen. Rosh Abdelfatah is de drijvende kracht achter dit initiatief. Je vindt er ook het episch centrum van het Arabisch filmfestival. Dit huis ken je niet meer terug, want het is een nomadische woestijntent geworden.

Stadsklooster Engelenburg — nr. 223

Het klooster is een godsdienstvrije, spirituele ruimte gebaseerd op het concept ‘helpen’. Stadsmonnik Rolf Engelen poogt begrippen als generositeit, vriendschap, liefde, oprechtheid en onthechting in praktijk te brengen.

Sound System — nr. 223

Aad woont al jaren in de Almondestraat en is daarmee nog een van de weinige bewoners die wist hoe het was voor het pension kwam. Wat niet veranderd is, is dat hij altijd van de partij is bij feesten en partijen met zijn Sound System. Aad heeft overal in de wijk plaatjes gedraaid en blijft dat voorlopig ook doen.

Sloperahuis — nr. 225

Het Sloperahuis verzamelt fragmenten van de Slopera die zich 24/7 in de Almondestraat en in de buurt afspeelt. Elke vrijdag kun je er zelf live aan meewerken. Het slotakkoord van de ‘Slopera’ wordt opgevoerd na de sloop en is het tevens het slotakkoord van deze stadsvernieuwing.

Wasbuur — nr. 157

Een centrale wasgelegenheid voor de pensiongasten en buurtbewoners in een ouderwetse kast.

Ruilhuis — nr. 247

Vertrekkende bewoners kunnen hier afgedankte huisraad achterlaten en nieuwe bewoners kunnen hier spullen vinden voor de inrichting van het pension.