De commons van Pension Almonde waren woningen op de begane grond die plek boden aan collectieve functies. Denk aan buurtinitiatieven die de wijk versterken, werkplaatsen en gedeelde ruimtes. Sommige van deze initiatieven zijn inmiddels doorgegroeid naar een eigen plek in de wijk. Andere zijn na de looptijd van Pension Almonde in een andere vorm verder geëvolueerd, of verhuisd naar andere Stad in de Maak locaties.

De Woonkamer — nr. 157

De huiskamer is het hart van Pension Almonde. Hier kunnen buurtbewoners en nieuwkomers terecht voor vragen en ideeën. Je kan er altijd gebruik maken van de keuken, de Wasbuur en de wifi. 

Kiosk & Receptie — nr. 179

Hier verwelkomen wij onze pensiongasten. Ook kun je hier lekker kunt neuzen tussen de boeken. Straatconciërge Phillipa Driest selecteert de beste boeken over commoning, woongemeenschappen en andere stadsnomadische onderwerpen in Kiosk Rotterdam.

Heimweewoning — nr. 143

De Heimweewoning bewaart de herinneringen aan de Almondestraat. Het is een tentoonstelling, een archief en bibliotheek. Er is een logeerkamer voor oud-bewoners met heimwee en voor geïnteresseerden die zich een nachtje willen onderdompelen in de geschiedenis van de straat.

Good Times Bad Times — nr. 229

Tune in bij Good Times Bad Times, de Engelstalige radioshow van bewoners Jack, Ben en Kirsten waarin ze praten over thema’s die hen bezig houden en daarnaast ook een platform bieden voor content van buurtbewoners. Elke woensdag vanaf 14.00 uur te beluisteren via hun website.

Cult North — nr. 221

De hangout waar jongeren tussen de 14 en 24 uit Rotterdam-Noord hun talent op het gebied van muziek, dans, spoken word en meer ontwikkelen. Maandelijks vindt hier More Life plaats.

Keju Cares — nr. 197

Toen Corona uitbrak moest Keju Kitchen dicht, maar dezelfde week opende Keju Cares met twee keer per week een take away maaltijd voor de community en mensen die het nodig hebben. Bewoners van het pension bezorgen de maaltijden bij kwetsbare mensen thuis.

 

Motherdock — nr. 195

Motherdock is non-profit initiatief waar freelance moeders en vaders voor een vast laag tarief kunnen werken in het kantoor, terwijl in de ruimte ernaast de inbegrepen oppasservice zit.

motherdock.com

Keju Kitchen — nr. 197

Hier kun je terecht voor de lekkerste taart, brood en koffie en ook taarten bestellen voor speciale gelegenheden. Keju Kitchen verzorgt het ontbijt voor de pensiongasten. Denk aan lekkernijen uit alle windstreken.

kejukitchen.nl

Suave Global — nr. 141

Suave Global produceert Caribische evenementen en organiseert Carnavalsgroepen voor het Zomercarnaval. Suave Global is een maatschappelijke onderneming en werkt met mensen die zorgbehoevend zijn.

Bio Bulk Bende — nr. 157

De Bio Bulk Bende is Rotterdams eerste voedselcoöperatie waar de leden collectief biologische producten inkopen. Elke eerste maandag van de maand is er een ophaaldag met een betaalbaar vegan diner.

biobulkbende.org

Taalent010 — nr. 155

Taalent010 is vrijwilligersorganisatie die de maatschappelijke positie van kwetsbare vrouwen verbetert. Hier kun je terecht voor taalonderwijs en talentontwikkeling.

taalent010.nl

Al Khema — nr. 223

Al Khema is een ontmoetingsplek waar Syriërs en Nederlanders samen komen. Rosh Abdelfatah is de drijvende kracht achter dit initiatief. Je vindt er ook het episch centrum van het Arabisch filmfestival. Dit huis ken je niet meer terug, want het is een nomadische woestijntent geworden.

Stadsklooster Engelenburg — nr. 213

Het klooster is een godsdienstvrije, spirituele ruimte gebaseerd op het concept ‘helpen’. Stadsmonnik Rolf Engelen poogt begrippen als generositeit, vriendschap, liefde, oprechtheid en onthechting in praktijk te brengen.

Sound System — nr. 223

Aad woont al jaren in de Almondestraat en is daarmee nog een van de weinige bewoners die wist hoe het was voor het pension kwam. Wat niet veranderd is, is dat hij altijd van de partij is bij feesten en partijen met zijn Sound System. Aad heeft overal in de wijk plaatjes gedraaid en blijft dat voorlopig ook doen.

Sloperahuis — nr. 225

Het Sloperahuis verzamelt fragmenten van de Slopera die zich 24/7 in de Almondestraat en in de buurt afspeelt. Elke vrijdag kun je er zelf live aan meewerken. Het slotakkoord van de ‘Slopera’ wordt opgevoerd na de sloop en is het tevens het slotakkoord van deze stadsvernieuwing.

Wasbuur — nr. 157

Een centrale wasgelegenheid voor de pensiongasten en buurtbewoners in een ouderwetse kast.

Ruilhuis — nr. 247

Vertrekkende bewoners kunnen hier afgedankte huisraad achterlaten en nieuwe bewoners kunnen hier spullen vinden voor de inrichting van het pension.

Mini EKWC — nr. 171 (tuinhuis)

De Mini EKWC is een klein keramiek atelier in het tuinhuis van nummer 171. Op aanvraag kun je hier terecht voor een persoonlijke keramiek workshop.