Communitygevoel in tijden van Corona

Juist nu is het waardevol om als community te leven. Maar hoe doe je dat op anderhalve meter afstand? Hoe de Pension Almonde een community blijft in tijden van Corona.

Soepavond, yogaklassen, lezingen en gewoon gezellig samen werken, studeren en eten in de woonkamer van Pension Almonde. Door de Coronamaatregelen gaat het allemaal niet door. Bovendien staan werk- en studieactiviteiten voor de meeste bewoners nu ook stil. Wat doe je dan?

Kijken hoe we een community kunnen blijven in tijden van Corona! De veerkracht van het leven in een community biedt bovendien mogelijkheden, waar meer gevestigde wijkorganisaties in eerste instantie hard geraakt worden in deze crisis. Op 16 maart in onze allereerste online Almonderaad bespraken we hoe we solidair kunnen zijn, naar elkaar en vooral ook naar kwetsbare mensen in de buurt. In de weken daarna is er veel veranderd in de community.

Balkonfeestjes

Bewoonster Wendy kwam met het idee om regelmatig vanaf de balkons en uit de ramen te zingen en te dansen. “Let’s get together and feel allright”, van Bob Marley schalde er dinsdag 17 maart door de straat en iedereen stond op het balkon. Kijk het hier terug!

Vanaf onze balkons en vanuit de ramen kunnen we de straat nog steeds levendig houden! Filmpje: Jaleesa de Haan

Ook dinsdag was het weer raak op de balkons, dit keer met een hartelijk applaus voor het zorgpersoneel. Hoewel de activiteiten geannuleerd zijn, ontstaan er nieuwe ideeën. Ook op vrijdag dansten we even op de balkons voor de nodige frisse lucht en gezelligheid en op zondag was er een online micro rave en dansten mensen voor de deur. Er volgen morse codes met lampjes vanaf het balkon en een vrijdagmiddagborrels.

Noodhulp voor de buurt

Bryan en Jaleesa van Keju Kitchen maakten, hoewel de soepavond gecancelled was, heerlijke take-away pindasoep voor iedereen in de community en in de buurt. Binnen korte tijd is er vanuit Keju Kitchen noodhulp opgezet: voedselpakketten en maaltijden kunnen op dinsdag en vrijdag opgehaald worden. Bij mensen die niet naar buiten kunnen, bezorgen mensen uit onze community het eten. Inmiddels wordt aan over de honderd adressen geleverd in heel Rotterdam-Noord.

Radio en Online samenkomsten

Ook de Blank Space, de spirituele ruimte opende online met yoga, meditatie en de bewegingsleer qi cong. Andere bewoners maken samen een buurtradioprogramma over social distancing. Bovendien zijn er gezamenlijke schoonmaakacties van de deurknoppen en de woonkamer.

De komende tijd onderzoeken we hoe we een community kunnen blijven in tijden van Corona.

Logboek

ma 17-03: Online Almonderaad op Zoom
ma 17-03: Dansen en zingen op het balkon
di 18-03: Online yoga van Yasmin op Zoom
di 18-03: Take away Tuesdays Soupdays van Bryan en Jaleesa
di 18-03: Applaus vanaf het balkon voor het zorgpersoneel
woe 19-03 Online yoga van Wendy op Zoom
woe 19-03 Almonde radio over social distancing
do 20-03 Online Qi Cong van Figo op Zoom en social distanced sporten op het Schuttersveld
vrij 21-03 Dansen en vrijdagmiddagborrel op de balkons, uitdelen voedselpaketten, Open Rotterdam komt filmen
zo 22-03 Grondig schoonmaken woonkamer, Nün microrave online en voor de deur
di 24-03 Uitdelen voedselpakketten, online yoga
vrij 27-03 Uitdelen voedselpakketten, online yoga
za 28-03 Lancering Blank Space Online
woe 01-04: Artikel Volkskrant
vrij 03-04 Bezorging over de honderd voedselpaketten
vrij en za 3 en 4 april: #SOSMoria light protest voor vluchtelingen vanaf de balkons
woe 08-04: Good times, bad times radioshow

En sindsdien werd dit het nieuwe normaal, met veel vaste activiteiten:

Elke dinsdag en vrijdag: bezorging maaltijden en voedselpakketten, afhaalloket in de straat

Elke maandag t/m donderdag: activiteiten vanuit de online Blank Space

Elke woensdagmiddag: Good times, bad times radio van bewoners Almondestraat. Luister hier!

EN:

Community in times of Corona

Tuesdays soupdays, yoga lessions, lectures and just hanging out in the common living room… At the moment it is not possible due to the Corona measures. Also, the work and study activities of most people are on hold. What to do?

Let’s find out how to stay a community in times of Corona. Monday was our first online Almonderaad. We discussed how to deal with this and what we can do for people in the neighbourhood.

Balcony gatherings

On Monday resident Wendy took the initiative to be on the balconies and sing and dance from the windows in order to keep the street alive. The Bob Marley song “Let’s get together and feel allright” was playing in the street. Tuesday everyone was clapping on the balcony to thank the people working in the hospital.

We can still sing and dance and make the street alive from our balconies. Movie: Jaleesa de Haan

Almost all activities are cancelled, but there are new ideas as well. Every wednesday there is Almonde radio about this topic, in the mornings there were online yoga lessons from the blank space. Now we are discussing how we can help elderly in the neighbourhood. And of course we can still see each other from the balcony! Stay tuned!