Pension Almonde blijft: ‘Big move’ en staycation

Pension Almonde blijft het moderne stadspension van Rotterdam-Noord tot tenminste eind september. Om dit te vieren organiseren de bewoners en buurtinitiatieven deze zomer een vakantie in eigen straat. Maar eerst moet de hele straat verhuizen.

Pension Almonde blijft tot eind september! Eigenlijk zou 1 juni de laatste dag zijn van ons stedelijke experiment, maar de panden worden nog niet gesloopt en de eigenaar geeft ons toestemming om tenminste tot eind september het pension voort te zetten.

Feest in de straat! We maken ons op voor een staycation met terrasvlonders, een Open Dag eind juni en een Slopera zomerweekend vol workshops en creativiteit. De terrasvlonders staan al klaar. Alleen nu staan er meubels op die de bewoners met elkaar ruilen, want eerst moet de hele straat verhuizen! De oude bewoners hebben inmiddels allemaal een nieuw huis gevonden en vandaag is de laatste dag dat zij verhuizen. Ook de bewoners die via Stad in de Maak bewust pensionbewoner zijn geworden, moeten allemaal naar een andere woning.

De terrasvlonders voor de staycation liggen al klaar, maar eerst dienen ze als verhuisplateau.

The big move

Is het ooit gebeurd dat een heel woonblok verhuist binnen de eigen straat? Misschien schrijft Pension Almonde geschiedenis. Alle oude bewoners van de 53 sociale huurwoningen moesten voor 1 juni hun huizen verlaten. De dag dat woningcorporatie Havensteder het blok overdraagt aan projectontwikkelaar Leijten, de nieuwe eigenaar van het Zomerhofkwartier (ZOHO).

Deze ‘big move’ of huizenruil 2.0 voorkomt dat we huurrechten opbouwen. Zo kan de nieuwe eigenaar het pension nog even voortzetten, zonder dat de stadsnomaden blijven zitten en mogelijk de sloop uitstellen of voorkomen.

Bewoners maken filmpjes van hun huizen, zodat iedereen met elkaar kan ruilen.

Staycation en Slopera

Eind juni kan de Staycation van start. Het programma wordt nu gemaakt. Omdat er toch niemand op vakantie kan, willen de bewoners veel activiteiten organiseren. Ook opent de Heimweewoning haar deuren. Hier kunnen de bewoners die inmiddels zijn verhuisd altijd terecht om aan de hand van foto’s en verhalen herinneringen op te halen aan hun leven in de straat. In september sluit het Pension deze thuisblijfzomer af met de Slopera, een theatrale uitvergroting van het leven in de straat, als onderdeel van de Operadagen Rotterdam.

Save the date: 31 juli tot en met 1 augustus: Slopera oefening.

Aandacht voor positie stadsnomaden

Pension Almonde vraagt aandacht voor de woonsituatie van moderne stadsnomaden. Dat zijn mensen die tussen wal en schip vallen op de woningmarkt, omdat ze door hun levensstijl niet in aanmerking komen of geen behoefte hebben aan een huur- of koopwoning zoals deze nu door de markt wordt aangeboden.

Sommige van onze bewoners zijn maar een paar maanden in Nederland voor een stage. Als je bijvoorbeeld uit Roemenië komt is een marktconforme huur van €1100,00 geen optie. Anderen zijn hoogopgeleide professionals die voor hun werk tussen twee landen heen en weer pendelen.

Een groot deel van onze bewoners zijn ‘pauzebewoners’, mensen die bijvoorbeeld net uit een relatie komen of wachten tot hun nieuwe koopwoning klaar is terwijl de oude woning al is opgezegd. Ook zijn er mensen die al jaren op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning en in de tussentijd toch echt een plek nodig hebben. Daarnaast zijn er ook mensen die kiezen voor een vrijere manier van leven, met lage lasten en de support en creativiteit van een community om zich heen. Het pension is van alle markten thuis.

Rotterdam: is it happening?

Een permanent pension?

Toch zijn er in Rotterdam weinig plekken waar de stadsnomaden terecht kunnen. Pension Almonde maakt een statement dat zulke plekken in een belangrijke behoefte voorzien. Dat deze creatieve, flexibele mensen die veel voor de stad betekenen bewijzen de benedenwoningen van de straat waar de bewoners verschillende buurtinitiatieven zijn gestart die van grote waarde zijn voor Rotterdam-Noord. Deze ruimten noemen we ook wel commons, omdat van en voor de gemeenschap zijn. (Lees meer over de kracht van de commons in het verslag van de expertmeeting over dit onderwerp)

Daarom hoopt stichting Stad in de Maak dat er meer ruimte komt in Rotterdam voor commons en woongemeenschappen van stadsnomaden. Het liefst op een manier dat verhuizen nooit meer nodig is, door een pand aan te kopen en een permanent pension te beginnen. Een zoektocht op de Rotterdamse woningmarkt en in de politiek, waar met steeds meer kennis, medestanders, vergelijkbare initiatieven en maatschappelijke verandering voorzichtig voortgang in zit. (Lees meer over de zoektocht naar ruimte voor coöperatief leven).

Wie weet wat dat Rotterdam zal brengen. Voorlopig blijven we hier! Houd onze agenda en facebook in de gaten voor alle informatie over de staycation in Pension Almonde.