“Woningmarkt Rotterdam, onneembaar fort”

Hoe toegankelijk is de Rotterdamse woningmarkt als je opties beperkt zijn? Waar moeten onze bewoners naartoe als hun contract binnenkort afloopt?

Voor Vers Beton sprak journalist Teun van den Ende met onze bewoners en stelde deze vragen aan de kaak. De gemeente Rotterdam erkent het probleem dat er op de huidige woningmarkt geen plek is voor mensen die geen huis kunnen kopen, dure vrije sectorhuren boven de 1000 euro niet kunnen betalen en niet lang genoeg staan ingeschreven voor sociale huur.

Het afgelopen jaar verschafte Stad in de Maak hen een dak boven het hoofd in Pension Almonde. Onze community, een stedelijk experiment dat de pensionfunctie weer terug bracht in de stad. Per 1 november eindigt het contract en moeten de stadsnomaden en buurtinitiatieven verhuizen.

Stad in de Maak is hard op zoek is naar permanente mogelijkheden voor coöperatief wonen in Rotterdam. Ook de gemeente Rotterdam erkent het probleem van de mensen die tussen wal en schip vallen op de woningmarkt. Toch zijn er op dit moment nog weinig concrete oplossingen.

Stadsnomaden zijn veelal creatieve mensen, die veel kunnen betekenen voor de stad. Anderen hebben even een plek nodig om na wat tegenslag weer vooruit te kunnen. Nieuwsgierig naar onze bewoners? Lees bijvoorbeeld de interviews met bewoners Olaf en Gilbert, of bekijk de fotoreportage die NRC Handelsblad over onze bewoners publiceerde.